Cursusnummer:
111

Genealogie (stamboomonderzoek) voor beginners

Genealogie (stamboomonderzoek) voor beginners

In samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging (Afdeling Kempen- en Peelland) en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven bieden wij deze cursus aan. In 5 lessen gaan we in op alles wat er komt kijken bij het opzetten van een familie-stamboom. 
De cursus is bedoeld voor beginners en voor diegenen die al eens gestart zijn, maar het onderzoek weer willen oppakken.
Les 1 Inleiding in de genealogie: de eerste opzet van een stamboom, genealogische schema’s, primaire bronnen: Burgerlijke stand (vanaf 1811), Doop-, trouw- en begraafboeken (tot 1810)
Les 2 Stamboomonderzoek: Archieven en genealogische databanken op Internet (BHIC, RHCe, Wiewaswie). Genealogische computerprogramma's (Aldfaer, GensDataPro, Family Historian, Mac programma’s), zoekstrategieën en bewijsvoering. Tevens zal Loes Heuvelmans van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) vertellen over het regionaal archief.
Les 3 Secundaire bronnen: bevolkingsregisters, hoofdelijke omslag, patent- en militie registers, doodsbriefjes, borgbrieven, belastingregisters enz. 
Les 4: Dorps en stadsbestuur. Rechterlijke en notariële archieven. Schepenbank. Diverse soorten aktes zoals Transportaktes, erfdeling, testament enz. Paleografie.
Les 5: Bijzondere bronnen: kadaster, memorie van successie, stamboeken enz. Het publiceren van een genealogie: van stamboom naar familiegeschiedenis: de aankleding van een stamboom.

Na afloop van de cursus zal er voor de deelnemers de mogelijkheid zijn om deel te nemen aan een excursie met rondleiding door het archief bij het RHCe in Eindhoven. 

Docent Karel Spee beoefent al meer dan 30 jaar als hobby genealogie, waarbij hij vooral onderzoek doet naar zijn eigen familie Spee en de Engelse familie van zijn vrouw Rustidge. Hij is penningmeester en bibliothecaris van de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Kempen en Peelland (NGV-KPL), waarvoor hij o.a. actief is in stamboomcafés ook in Helmond en medeorganisator van lezingen, contactdagen en workshops. Ook is hij Penningmeester van de Heemkundekring Helmont en lid van de genealogie werkgroep. Bij de Heemkundekring digitaliseert hij het genealogisch verleden van Helmond en verzamelt stambomen van Helmondse inwoners.

 • 5 lessen van 2,5 uur Toon details
  • 1: vrijdag 1 nov 2024 - 14:00 – VU Helmond Westwijzer
  • 2: vrijdag 8 nov 2024 - 14:00 – VU Helmond Westwijzer
  • 3: vrijdag 15 nov 2024 - 14:00 – VU Helmond Westwijzer
  • 4: vrijdag 22 nov 2024 - 14:00 – VU Helmond Westwijzer
  • 5: vrijdag 29 nov 2024 - 14:00 – VU Helmond Westwijzer
 • € 100,00 Betalen in 2 termijnen is mogelijk. Toon details
  • Eerste betaling/aanbetaling: € 60,00
  • Betaling 2: € 60,00 gepland voor vrijdag 22 november 2024
 • Dhr. Karel Spee
 • VU Helmond Westwijzer Toon adres-info
  • Eigen laptop

   Neem een eigen laptop mee. Deelnemers krijgen digitaal lesmateriaal en een kopie van de gebruikte sheets.

Startdatum
Lesvorm