Cursusnummer:
112

Het ontstaan van de Rock ‘n’ Roll

Het ontstaan van de Rock ‘n’ Roll

In deze cursus worden de muzikale en culturele ontwikkelingen behandeld, die een rol gespeeld hebben in het ontstaan van de Rock ‘n’ Roll. De genres, stijlen en artiesten van de muziek van 1900 tot 1956 worden besproken, die allemaal een invloed gehad hebben op het ontstaan van deze uitzonderlijke muziekstroom, alles gelardeerd met muziekfragmenten. Ook worden deze muzikale stromingen in verband gebracht met de culturele ontwikkelingen die in Verenigde Staten in die tijd hebben plaatsgevonden.
Bijeenkomst 1: Amerikaanse populaire muziek (begin 20ste eeuw)    
In de eerste bijeenkomst wordt de ontstaansgeschiedenis besproken van de Rock ‘n’ Roll.  Deze muziekstroom was een bedreiging van de Amerikaanse cultuur, kunst, technologie en was van grote betekenis voor de industrie.  De Rock ´n´ Roll heeft zich ontwikkeld uit vele muziekstijlen, er wordt veel aandacht besteed aan de muziek van de zwarte bevolking die op het platteland woonde.
Bijeenkomst 2: Amerikaanse populaire muziek (country muziek)
Country muziek was meer commercieel gericht en werd voornamelijk uitgevoerd door blanken op het platteland. Een belangrijke stroom was de Hillbilly maar de meeste elementen van de Country muziek zijn afkomstig van de Europese folk muziek en ook van de Jazz en Blues.
Bijeenkomst 3: Geheimen van de Mississippi
De Mississippi delta is de wieg van de blues. We maken een reis over de blues highway, Highway 61, en beginnen in New Orleans, de stad van de Jazz. New Orleans heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Rock ‘n’ Roll, het was een “melting pot” van culturen en muziek.
Bijeenkomst 4: Rock ‘n’ Roll
De volgende stop op de Highway 61 is Chicago, waar de Country Blues of Delta Blues verandert in een upbeat of electrische versie. De laatste plaats is Memphis, de stad van de Blues, de stad van de Rock ‘n’ Roll. Hier komen alle muziekstijlen bij elkaar en laat Elvis zien en horen hoe de Rock ‘n’ Roll gespeeld werd in de vroege jaren vijftig.

 • 4 lessen van 2 uur Toon details
  • 1: vrijdag 1 mrt 2024 - 19:30 – VU Helmond Westwijzer
  • 2: vrijdag 8 mrt 2024 - 19:30 – VU Helmond Westwijzer
  • 3: vrijdag 15 mrt 2024 - 19:30 – VU Helmond Westwijzer
  • 4: vrijdag 22 mrt 2024 - 19:30 – VU Helmond Westwijzer
 • € 78,00
 • Mari van Berlo
 • VU Helmond Westwijzer Toon adres-info
Startdatum
Lesvorm