Nieuwsbrief

E-mailadres van de abonnee.
Schrijf in voor de nieuwsbrief

Wijkhuis Westwijzer bestaat 10 jaar

Image
Westwijzer

Volgeboekt/Uitverkocht !

Wijkhuis Westwijzer bestaat 10 jaar. Volksuniversiteit Helmond, die voor haar cursussen al enkele jaren met veel plezier gebruik mag maken van de faciliteiten van het wijkhuis, biedt speciaal de mensen uit de wijk ’t Haagje deze gezellige middag aan, maar anderen worden natuurlijk ook hartelijk ontvangen, met name cursisten van de Volksuniversiteit.  

’t Haagje, moeder van Helmond

een praatje in het Helmonds dialect over een bijzondere woonwijk t.g.v. Westwijzer 10 jaar

Helmond is oud, maar ’t Haagje is een paar honderd jaar ouder. ‘t Haagje is dus zeker geen buitenwijk, die ontstaan zou zijn uit een alsmaar groeiende stad. Het is zelfs juister om te zeggen dat Helmond voortkomt uit     het Haagje. Ga maar na. Het eerste Helmondse kasteel werd daar gebouwd. Zelfs de naamgeving van onze stad heeft zijn oorsprong in die eerste waterburcht. Die Haghe, zoals het vroeger genoemd werd, is een wijk om trots op te zijn. ’t Haagje moet maar eens goed op de kaart worden gezet. 

Hoe die moeder/dochterverhouding tussen ’t Haagje en Helmond nou precies zit, wordt op zondag 21 april uit de doeken gedaan. Jos Leenen verzorgt dan een gezellige middag volledig in het Helmondse dialect. Hij durft nogal als je bedenkt dat het Hellemons als het ware is uitgevonden in ’t Haagje. Op die middag zal in ieder geval ook duidelijk gemaakt worden waar de naam Die Haghe vandaan komt. Daarvoor wordt diep gegraven in het verleden, namelijk in de grond van de 3de Haagstraat. 

Behalve het graafwerk wordt het geen zware middag. Want misschien weet je al: Als een Hellemonder serieus wordt, dan valt er meestal wel wat te lachen. Maar als hij flauwekul maakt, neem hem dan heel serieus.                    Jos Leenen komt naar De Westwijzer met zijn eigen verhaaltjes, eigen gedichtjes en liedjes, diverse taalkwesties (“hendig zat”) en met een nieuwe leesplank waar alle Hellemonse klinkers op staan (“veul”). Ook kan iedereen met zijn skeldlied naar hartenlust meeschelden. De middag hoeft niet te braaf te worden. Terwijl u op uw stoel mag blijven zitten, maken we samen een wandeling door ’t Haagje, waarbij we ver teruggaan in de tijd.