Van Kelten en druïden. Feiten en Fictie

Voor de komst van de Romeinen waren de Kelten de bewoners van Midden en West-Europa. Ook hier in Brabant woonden Kelten. De natuur is voor hun belangrijk, maar ook wisten zij veel over de loop van de zon en de bewegingen van de sterrenhemel. Hun priesters werden druïden genoemd, 'zij die weten van de eiken'. Om allerlei redenen is deze rijke cultuur in de vergetelheid geraakt.
In de cursus proberen we een beeld te krijgen van deze cultuur die bijna duizend jaar onze streken beheerste. Het is een beeld met heel veel kanten. Wie schreef de geschiedenis? Wat is fictie, en wat is er werkelijk? En hoe gaat dat in elkaar over?
In de cursus wordt naast de Keltische geschiedenis ook ingegaan op de Keltische verhalentraditie, het druïdisme, de rol die de dood bij de Kelten had, de positie van de vrouwen en de structuur van de Keltische samenleving.
Rob ter Steege heeft zich verdiept in de geschiedenis van de Kelten en hun cultuur en verzorgt sinds 20 jaar rondleidingen en lezingen over Kelten en druïden. Hij doet dat met name in de Franse Vogezen, een kerngebied van de Keltische la Tëne cultuur. Over deze plek heeft hij een boek geschreven met als titel “Mysteriën rond de Druïdenvallei. Inmiddels werkt hij aan een boek over Keltische verhalen 'Hypatia of het Geheim van de Adelaarsmoeder'
