Bestellijst

Geen bestellingen

Verslag lezing over archeologie in helmond

vrijdag, 15 april, 2022

12 april 2022 gaf gemeentelijk archeoloog Theo de Jong een lezing over opgravingen in Helmond uit de Romeinse tijd.
De ongeveer 30 bezoekers waren duidelijk zeer geboeid waren door het onderwerp. De heer De Jong had een goede presentatie die voor de toehoorders een duidelijk overzicht gaf van de opgravingen op verschillende plekken in Helmond. Uit zijn voordracht bleek dat Helmond al vroeg in de Romeinse overheersing verschillende, kleine en grote nederzettingen en begraafplaatsen  kende. Helmond was in die tijd een handelsplaats, met name voor de Romeinse troepen aan het front.

Het was boeiend om te zien hoe de opgravingen gereconstrueerd werden en aangaven welke gebouwen en culturele aspecten er in die tijd en op die plaatsen waren. Er onstond een duidelijk beeld van afmetingen en functies van de destijds bestaande woon- en werkplekken in onze omgeving.

Enkele straten van Helmond bijv Molenstraat en de weg naar Bakel en Deurne bleken in die tijd al te bestaan, het waren paden en  karresporen die zichtbaar werden bij de opgravingen.

Een van de vragen was of er in DNA onderzoek nog kon worden vastgesteld of er in de huidige bevolking nog sporen terug te vinden waren. Dat bleek niet mogelijk helaas.