Nieuwsbrief

 
Nieuwsbrief juli 2018
 
In deze nieuwsbrief:
  • Vakantie
  • Geniet meer van uw vakantie door de taal te leren!
  • Nieuwe docente Russisch
  • Interview Els van Haandel
  • Wat is er nieuw volgend seizoen?
------------------------------------------------------------------
 
Vakantie
 
 
In juli en de eerste weken van augustus is het kantoor van de Volksuniversiteit Helmond gesloten. Op 27 augustus beginnen we weer. Inschrijven voor een cursus kan via onze website natuurlijk altijd: www.vuhelmond.nl. Fijne vakantie!
 
------------------------------------------------------------------
 
Geniet meer van uw vakantie door de taal te leren!
 
 
Iedereen kent het gevoel: gezellig slenteren over een zonnig marktplein, kraampjes met leuke spullen zien en dan net dat ene souvenir ontdekken dat u graag wilt hebben. U wilt vragen wat het kost, of om een maatje groter, een andere kleur. Maar die taal! Hoe leg je uit in het Frans, Spaans of Italiaans wat je precies bedoelt? En die marktverkoper praat zo snel!

Volksuniversiteit Helmond biedt speciale talencursussen aan voor vakantiegangers. Met Frans op vakantie, Spaans op vakantie, Portugees op vakantie of Italiaans voor beginners leert u genoeg om u eenvoudig in die taal te redden. Geen moeilijke grammatica of ellenlange woordenlijsten, maar simpele zinnetjes voor op vakantie. In twaalf lessen leert u genoeg om het plezier van uw reis naar het buitenland te vergroten.

Natuurlijk zijn er op internet ook genoeg talencursussen vinden. Maar dan mist u de gezelligheid van een gezamenlijke les. Met een serie wekelijkse bijeenkomsten is de discipline om vol te houden toch iets gemakkelijker op te brengen. Bovendien worden er in de les vakantie-ervaringen uitgewisseld, dus de tips over leuke plekken krijgt u er gratis bij.

Vindt u het leren van de taal zo leuk dat u wilt doorgaan, dan kan dat. Van sommige talen geeft Volksuniversiteit Helmond cursussen tot en met niveau B1+. En het aanbod is breed: Chinees, Engels, Frans, Indonesisch, Italiaans, Portugees, Russisch, Spaans en Turks. Verder heeft de Volksuniversiteit voor nieuwkomers een heel scala aan cursussen Nederlands. En als kers op de taart: Hellemons. Alle informatie is te vinden op www.vuhelmond.nl.
 
------------------------------------------------------------------
 
Nieuwe docente Russisch
 
 
Zoals eerder aangekondigd bieden wij in het nieuwe seizoen een cursus Russisch aan. Aanvankelijk zou deze cursus van 24 lessen gegeven worden door Dirk Flinterman. Helaas heeft dhr. Flinterman zich teruggetrokken. Maar we hebben een kundige vervanger gevonden in de persoon van Olga Hendriks-Koerajeva. Mevrouw Hendriks-Koerajeva studeerde Russische taal en letterkunde aan de universiteit van haar geboorteplaats Leningrad waar ze in 1986 afstudeerde. Ze gaf Russische taalcursussen aan tal van scholen en instellingen in Rusland, Hongarije en Nederland. Ze studeerde Nederlands aan het Elckerlyc College in Helmond en bij de Nederlandse Taalunie. Ze gaf les aan de Technische Universiteit en de Fontys Hogeschool in Eindhoven, het Willibrord Gymnasium in Deurne, aan personeelsleden van talloze bedrijven en aan diverse Volksuniversiteiten. Meer informatie over haar cursus Russisch vindt u HIER.
------------------------------------------------------------------
 
Interview Els van HaandelEls van Haandel geeft het komende seizoen de cursus voetreflextherapie. We stellen haar aan u voor.
 
"Ik heb ruim 35 jaar in de gezondheidszorg gewerkt voor diverse organisaties en in verschillen de functies. Begonnen als z-verpleegkundige, later in het maatschappelijk werk en dienstverlening en de laatste jaren was ik leidinggevende in het management. Mijn belangstelling voor natuurgeneeskunde was altijd al aanwezig. De resultaten uit eigen ervaring hebben zodanig mijn interesse gewekt dat ik besloot me verder te verdiepen in de voetreflexologie. In 2015 ben ik gestart met de opleiding tot voetreflextherapeut. Deze 3-jarige hbo-opleiding aan de Total Health Academy in Breda heb ik in september 2017 afgerond. Daarna heb ik in 2016 aan hetzelfde instituut de hbo-opleiding  medische- en psychosociale basiskennis gevolgd. Deze is Cpion geaccrediteerd. Dat betekent dat mijn behandelingen als voetreflextherapeut door de zorgverzekeraar geheel of gedeeltelijk worden vergoed.

Tijdens mijn stage voor voetreflexologie zag ik dat er verschillende grepen op de voeten veel rust brachten aan mijn klanten. Klachten van innerlijke onrust en stress verminderden of verdwenen zelfs. Indirect verbeterden ook andere klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid, pijn, enz. De mogelijkheid om deze ontspanning te bereiken bleek eenvoudiger dan ik dacht. Het verbaasde me zelfs! Toen kreeg ik het idee dat veel meer mensen hiervan op de hoogte zouden moeten zijn en waarom zou ik deze eenvoudige grepen niet doorgeven aan degene die het wil leren?

Dat is de reden dat ik nu aan de Volksuniversiteit Helmond de workshop voetreflextherapie ga geven, gericht op ontspanning en direct in de praktijk uitvoerbaar. Naast een kort stukje theorie gaan we in tweetallen enkele grepen op elkaars voeten oefenen, zodat u thuis deze massagegrepen toe kunt passen bij partner, vrienden, maar zeker ook bij kinderen en ouderen.

Eerder ben ik gestart met lesgeven op de Volksuniversiteit Boekel. Het lesgeven aan volwassenen is voor mij zo prettig omdat ik altijd gemotiveerde mensen tref en voor mij heeft de Volksuniversiteit naast het leren ook een ontspannend karakter. Als mijn cursisten naar huis gaan met in de praktijk direct bruikbare informatie en ze hebben genoten van de middag/avond, dan is mijn les meer dan geslaagd!"
 
Meer informatie over de praktijk van Els van Haandel is te vinden op www.voetreflexerp.nl. Inschrijven voor de cursus voetreflextherapie kan HIER.

------------------------------------------------------------------
 
Wat is er nieuw volgend seizoen?
 

 
We hebben weer een heleboel nieuwe cursussen volgend jaar. Bij sommige cursussen moet u er snel bij zijn, want die zijn gauw volgeboekt!
 
------------------------------------------------------------------
 
Volg ons op      
------------------------------------------------------------------
 
Mist u een bepaalde cursus of workshop in ons programma? Laat het ons weten. Mail uw idee naar info@vuhelmond.nl of bel naar telefoonnummer 0492 532 729.