Bestellijst

Geen bestellingen

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief oktober 2018
In deze nieuwbrief:

  • Lezing 28 oktober
  • Voetreflextherapie
  • Koolhydraatbeperkt koken
  • Mythologie verbeeld
  • Extra workshop kijken naar kunst in het Van Abbemuseum
  • Kleur en stijl
  • Sterren kijken
  • Eerste hulp aan kinderen
  • Literaire middag
  • Binnenkort starten de volgende cursussen

------------------------------------------------------------------

Lezing over de trek van kariboes

Zondag 28 oktober vertoont bioloog en filmmaker Paul Wolff zijn film 'Kariboes, de jaarlijkse trek'. Deze natuurdocumentaire gaat over wilde rendieren, de kariboes, die in het barre noorden van het Amerikaanse continent leven. Ze vormen grote kuddes en trekken elk jaar met grote risico's heen en weer tussen taiga en toendra. Dat levert een adembenemend schouwspel op. Met zijn films laat Paul Wolff niet alleen de natuurlijke rijkdom van de noordelijke wildernis zien. Tegen de achtergrond van de ongerepte wildernis van Canada geeft hij ook een verklaring voor het trekgedrag van de kariboes. De lezing vindt plaats in het hoofdgebouw van VU Helmond, Braakse Bosdijk 4 en begint om 13.00 uur. De entree bedraagt € 6,00.

Om teleurstellingen te voorkomen is inschrijven aanbevolen. Inschrijven is mogelijk tot daags voor de lezing, 11.00 uur op e-mailadres info@vuhelmond.nl  of door te bellen naar 0492 532 729.

Let op: omdat de lezing plaatsvindt in ons VU-gebouw is het aantal zitplaatsen beperkt. Voordeel is wel dat er ruime (gratis) parkeergelegenheid is en bij de entreeprijs is koffie en thee inbegrepen.

------------------------------------------------------------------
Voetreflextherapie

 

Op woensdag 10 oktober start onze nieuwe cursus voetreflextherapie. Voetreflex is een effectieve en krachtige natuurgeneeskundige methode die geschikt is voor iedereen. Het is een prettige, veilige methode die bij veel verschillende lichamelijke en psychische klachten verlichting kan geven. Tijdens de workshop leert u een stukje theoretische achtergrond. Daarna gaan we in tweetallen de grepen op elkaars voeten oefenen zodat u thuis deze massagegrepen toe kunt passen bij partner, vrienden, kinderen en ouderen. Tijdens de workshop dient de cursist mee te nemen: een matje of groot tuinkussen om op te liggen, een hoofdkussen, een groot badlaken en eventueel een fleecedeken. Klik HIER voor meer informatie en om in te schrijven.

------------------------------------------------------------------

Koolhydraatbeperkt koken

Op dinsdag 23 oktober start er nog een nieuwe cursus: koolhydraatbeperkt koken. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die koolhydraatarm wil eten. Koolhydraatbeperkte voeding is natuurlijk al lang geen hype meer. De cursus is ook bedoeld voor iedereen die meer groenten per maaltijd wil eten. Denk bijvoorbeeld aan een pizzabodem van bloemkool of een broccolipuré of een lasagne zonder deegbladen. Gezellig samen bezig zijn in de keuken en daarna de gemaakte gerechten met elkaar aan tafel proeven. Klik HIER voor meer informatie en om in te schrijven.
------------------------------------------------------------------

Mythologie verbeeld

Op donderdag 25 oktober start de kunstgeschiedeniscursus Mythologie verbeeld. Talloze verhalen uit de Romeinse en Griekse mythologie zijn door de eeuwen heen op vele manieren verwerkt in literatuur, schilder- en beeldhouwkunst, muziek, etc. Met behulp van dia’s en verhalen wordt in deze cursus de mythologische achtergrond van gedichten, schilderijen en beeldhouwwerken verduidelijkt. Ook de rol van de mythologie in het dagelijks leven komt aan de orde. Klik HIER voor meer informatie en om in te schrijven.
------------------------------------------------------------------
Extra workshop Kijken naar kunst in het Van Abbemuseum

Vanwege de grote belangstelling voor de workshop Kijken naar kunst in het Van Abbemuseum op 26 oktober organiseren we deze workshop nogmaals op vrijdag 30 november. Deelnemers die voor 26 oktober op de wachtlijst zijn geplaatst krijgen op 30 november voorrang. Samen met mw. Marja Reitsma-Vrijling gaan we 'hardop' kijken naar kunst, want samen ziet u meer dan alleen. Daarbij krijgt u tips over waar u op kunt letten bij het kijken naar kunstwerken. Natuurlijk wordt er ook achtergrondinformatie gegeven. We richten ons deze eerste keer op de moderne kunst van 1900-1950, zoals Picasso, Mondriaan, Kandinsky (afbeelding), e.a. Door deze workshop gaat u met andere ogen naar kunst kijken. We gaan tweemaal een uur aan de slag met tussenin een pauze. We ontmoeten elkaar op vrijdag 30 november om 13.30 uur in de hal van het Van Abbemuseum in Eindhoven. (U moet wel zelf een kaartje kopen.)

------------------------------------------------------------------

Kleur en stijl

Op dinsdag 23 oktober start de cursus Kleur en stijl. In deze cursus kijken we niet wat de mode ons voorschrijft maar we gaan uitzoeken welke kleding bij uw figuur past. Door het toepassen van verschillende lijnen, kleuren, etc. kunt u uw pluspunten benadrukken en uw mindere kanten verdoezelen. Een kledingstuk dat goed zit laat uw figuur mooi uitkomen en draag je met plezier. We kijken ook wat het effect is van de verschillende kleuren op uw uiterlijk en hoe je dit kunt gebruiken bij het kiezen van kleding. Tijdens de cursus ontvangt u een map met tips en informatie.
Na deze cursus heeft u de basisbeginselen van kleur en stijl geleerd. 
Het is mogelijk om dit na de cursus uit te breiden met een persoonlijk kleur- of stijladvies. Klik HIER voor meer informatie en om direct in te schrijven.

------------------------------------------------------------------
Sterren kijken

Als u ’s avonds naar loopt en naar boven kijkt, ziet u die prachtige sterrenhemel. Hebt u zich nooit afgevraagd: 'Waar kijk ik nu naar?' In deze cursus wordt u wegwijs gemaakt in de sterrenhemel en wordt u meegenomen op een tocht langs sterren, sterrenbeelden en planeten. Zoals u een landkaart gebruikt om uw weg hier op aarde te zoeken, zo leert u in deze cursus een sterrenkaart te gebruiken om uw weg aan de hemel te vinden. Ook de beweging van de planeten komt uitgebreid aan de orde. De cursus is inclusief een bezoek aan de Jan Paagman Sterrenwacht in Asten. De werking van de sterrenkijker wordt niet vergeten en vragen als 'Waar moet ik op letten als ik overweeg een kijker aan te schaffen' worden ook besproken. Op maandag 5 november start onze cursus Sterren kijken. Klik HIER voor meer informatie en om direct in te schrijven.

------------------------------------------------------------------
Eerste hulp aan kinderen


In de cursus Eerste hulp aan kinderen leert u hoe u eerste hulp aan kinderen verleent in afwachting van professionele hulp. U weet eventuele gezondheidsrisico’s te voorkomen in noodsituaties zoals een ongeval. Juist omdat kinderen vaak extra kwetsbaar zijn, komen heel veel verschillende onderdelen aan bod. De module richt zich  specifiek op kinderen tot 8 jaar. Er zijn zorgverzekeraars die deze cursus vergoeden (controleer uw polis). Tijdens de eerste les kunt u aangeven of u in het bezit wilt komen van een certificaat (€ 15,00) of dat u het boekje 'Eerste hulp aan kinderen' wilt kop

De cursus start op woensdag 24 oktober. Klik HIER voor meer informatie en om direct in te schrijven.
------------------------------------------------------------------

Literaire middag

Op zondag 7 oktober organiseert Man in de maan een literaire bijeenkomst die interessant is voor onze literatuurcursisten. Joris Linssen zal Vicky Francken en Marieke Lucas Rijneveld interviewen. Marieke Lucas Rijneveld brak onlangs door met de succesvolle roman De avond is ongemak. De bijeenkomst vindt plaats in United-C, Kleine Berg 62 in Eindhoven. Klik HIER voor meer informatie.
------------------------------------------------------------------
Binnenkort starten ook nog:
(Klik op de cursusnaam voor meer informatie en om direct in te schrijven.)
Luisteren naar klassieke muziek, dinsdag 9 oktober
Koken met vergeten groenten, dinsdag 30 oktober
Indonesisch gevorderd, donderdag 1 november

------------------------------------------------------------------

 

Mist u een bepaalde cursus of workshop in ons programma? Laat het ons weten. Mail uw idee naar info@vuhelmond.nl of bel naar telefoonnummer 0492 532 729.