Nieuwsbrief

Braakse Bosdijk 4, 5703 HZ Helmond, e-mail info@vuhelmond.nl, internet www.vuhelmond.nl, telefoon 0492 532 729.
 
Nieuwsbrief april 2018
 
In deze nieuwsbrief:
  • Onze nieuwe voorzitter Jan van den Heuvel
  • Lesprogramma nieuwe seizoen
  • Italiaans op vakantie
  • 40 jaar Volksuniversiteit
------------------------------------------------------------------
Onze nieuwe voorzitter Jan van den Heuvel
 
 
Jan van den Heuvel is de nieuwe voorzitter van de Volksuniversiteit Helmond. Op 1 april is hij Maria van Loon opgevolgd, die vanaf 2014 voorzitter was. Na negen jaar secretaris te zijn geweest en vier jaar voorzitter geeft Maria van Loon het stokje door aan oud-wethouder Jan van den Heuvel.

Van den Heuvel is vol lof over de organisatie die hij vanaf deze maand gaat leiden. ‘Ik heb de Volksuniversiteit altijd een warm hart toegedragen’, vertelt hij. ‘Ik ben mijn hele leven verbonden geweest met het onderwijs, eerst als basisschooldirecteur, daarna als wethouder. De VU is een apart fenomeen in dat veld: alles gebeurt op basis van vrijwilligheid. Je faciliteert als het ware iedereen die nog wat wil leren op verschillende terreinen. Dat doe je in principe met een docent en een ruimte. Die docent werkt bijna voor niks. De cursusprijzen zijn ontzettend laag, dus bereikbaar voor iedereen. En het aanbod van cursussen is heel breed.’

Van den Heuvel treft een organisatie aan met een stevig fundament, vertelt hij. ‘Ik heb onze penningmeester stevig aan de tand gevoeld voordat ik mijn beslissing nam. Wat het aantal cursisten betreft is er een optimale bezetting van de cursussen. We hebben een mooi saldo. Na een paar magere jaren is er flink op de kosten bespaard en daarom is er nu weer wat vet op de botten.’

Oud-Eindhovenaar Jan van den Heuvel (1951) woont al sinds zijn 23ste tot volle tevredenheid in Helmond. Hij werd in 1975 als onderwijzer benoemd op de Wilhelminaschool en werd meteen in het daaropvolgende schooljaar hoofd van de school. Hij was destijds de jongste schooldirecteur in Nederland. Eind jaren 90 werd hij gemeenteraadslid en van 2002 tot 2014 was hij wethouder.

Van den Heuvel wil als voorzitter niet achterover gaan leunen. ‘Ik wil gaan zoeken naar optimalisering in het gebruik van sociale media. Ik wil een extra stap zetten in het toegankelijk worden voor jongeren. De leeromgeving van jongeren is totaal niet te vergelijken met die in mijn jeugd. Veel jonge mensen hebben erg weinig tijd: ze werken met z’n tweeën, hebben een gezin en dan blijft er weinig tijd over. Met de VU moeten we ervoor zorgen dat we online goed te vinden zijn. Misschien moeten we wel online cursussen gaan aanbieden of lesmateriaal beschikbaar gaan stellen.’
 
------------------------------------------------------------------
Lesprogramma seizoen 2018-2019
 
 
 
Het programma voor het seizoen 2018-2019 is klaar en staat online! Vanaf nu kunt u zich inschrijven voor nieuwe cursussen en workshops. Bij sommige cursussen moet u er snel bij zijn, want die zijn gauw volgeboekt. En we hebben een heleboel nieuwe cursussen:
Klik op de titel van de cursus voor meer informatie en om meteen in te schrijven.
------------------------------------------------------------------
Italiaans op vakantie
 
 
Op donderdag 19 april start onze cursus Italiaans op vakantie. Deze cursus van acht lessen is bedoeld voor cursisten met weinig of geen kennis van de Italiaanse taal. Met het boek 'Italiaans à la carte' zal iedere cursist snel luister- en spreekvaardigheid opbouwen. De dialogen stellen de cursisten al spoedig in staat om eenvoudige vragen te formuleren en beantwoorden. Daarnaast zal iedereen ook culturele en praktische informatie over Italië krijgen en karakteristieke eigenschappen leren over het land. Klik HIER voor meer informatie en om in te schrijven.
 

 ------------------------------------------------------------------

40 jaar Volksuniversiteit Helmond
 
 
Dit jaar bestaat de Volksuniversiteit Helmond 40 jaar. Een korte geschiedenis: in de jaren 70 startte het Helmonds Avondcollege (HAC) een opleiding voor mavo en havo in de lokalen van het Carolus Borromeus College. In de volksmond werd dat al snel de 'Moedermavo'. Naast de reguliere schoolvakken bleek er ook veel belangstelling te bestaan voor cursussen Italiaans, Spaans, filosofie, enz. Daarom besloot de schoolleiding van het HAC in 1977 om contact op te nemen met de Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten. In overleg met deze bond en met ondersteuning van het Onderwijskundig Centrum Helmond en de gemeente Helmond werd een aparte stichting opgericht. De Volksuniversiteit Helmond werd daarmee in 1978 een feit. De samenwerking met het Helmonds Avondcollege was in het begin erg intensief, maar door de steeds verdere uitbreiding van het aantal cursisten en het aanbod van cursussen werden de bestuurlijke taken enkele jaren later overgedragen aan een eigen bestuur. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers, docenten en cursisten heeft de Volksuniversiteit Helmond een vaste plaats gekregen in de Helmondse samenleving. Het jubileum wordt intern gevierd.
 ------------------------------------------------------------------
 
Mist u een bepaalde cursus of workshop in ons programma? Laat het ons weten. Mail uw idee naar info@vuhelmond.nl of bel naar telefoonnummer 0492 532 729.