Bestellijst

Geen bestellingen

Lezing: Effect klimaatverandering in Brabant, en veelcursussen

zaterdag, 1 oktober, 2022
 
In deze nieuwsbrief:
Lezing over Brabantse natuur  | Expositie Vrouwenpalet | Cursussen kunst en cultuur |  Vegetarisch koken | Chinese taal | Geschilderd dagboek | Cursussen lifestyle | Terugblik informatieavond
 

Lezing Ernest de Groot over uitvoering beleid water, natuur en klimaat


Ernest de Groot geeft dinsdag 11 oktober van 20.00 tot 22.00 uur een uitgebreide presentatie over de uitvoering van het beleid voor water, natuur en klimaat/klimaatverandering i.r.t. ons landschap. Deze lezing wordt gehouden in de Bibliotheek Helmond Peel in Helmond. Iedereen die van wandelen, fietsen en/of van water, natuur en landschap/cultuurhistorie houdt, is van harte welkom.
 
Oost-Brabant/Het Dal van de Aa  herbergt vele landschappen, met elk hun eigen ontstaansgeschiedenis, geëigend grondgebruik, landschappelijke inrichting en -stoffering. Ernest de Groot: "Het landschap bepaalt in hoge mate ons beleid inzake water, natuur en klimaat." Hij gaat ook in op het recente droogte-advies.
Ernest de Groot (Water Natuurlijk)
Ernest de Groot is nu zo'n 30 jaar in de weer in het Brabantse landschap, zowel ambtelijk, bestuurlijk als maatschappelijk. Hij is actief met ruimtelijke ordening, landinrichting, land- en tuinbouw, milieu, bodem, water, natuur, landschap en cultuurhistorie in Brabant. Momenteel is hij lid van het dagelijks bestuur (tevens loco-dijkgraaf) van waterschap Aa en Maas namens Water Natuurlijk en lid van het algemeen bestuur van het Brabants Landschap. Verder is hij actief als natuurgids en landschapsbeschermer en landschapsbeheerder in de regio Uden-Veghel. In 2014 en 2015 was hij de bijna groenste politicus van Nederland.
 

Bezoek de expositie Vrouwenpalet


In De Wieger in Deurne is de expositie Vrouwenpalet te bezichtigen, een ode aan vrouwelijke kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Speciaal voor Volksuniversiteit Helmond is er een rondleiding georganiseerd. Deze vindt plaats op vrijdag 7 oktober vanaf 14.00 uur.

Aanleiding voor de expositie is het honderdjarige bestaan van De Wieger. Voor de expositie werkt het museum samen met museum Dr8888 in Drachten. Ruim honderd kunstwerken van 24 kunstenaars zijn verdeeld over die twee locaties. Halverwege de expositieperiode vindt er een wissel plaats. Wil je meer weten? Bekijk dan onze website.
 

Kook mee: vegetarisch


Vegetarisch eten is goed voor het milieu én dier, maar ook nog eens heel lekker. Ook als je niet iedere dag vegetarisch wilt eten, is het goed om regelmatig vlees achterwege te laten. Gelukkig zijn er veel lekkere vervangers.

In deze cursus leer je vegetarische gerechten te bereiden. Kom dus gezellig mee koken en proeven! De cursus start naar verwachting op 1 november.
 

Meer leren over kunst en cultuur?


Dan ben je bij ons aan het juiste adres! In oktober en november starten de volgende drie cursussen:

Literatuur 
Klassieke muziek
De Etrusken

Bij de cursus Literatuur worden in vier middagen vier romans besproken. Duik je liever de geschiedenis in? Dan past de cursus over de Etruskische cultuur, die zo'n 2600 jaar geleden in Italië floreerde, bij jou.

Bij de cursus klassieke muziek ga je luisteren (en kijken) naar uiteenlopende uitvoeringen en composities uit verschillende perioden. Je leert meer over onder andere stijlperioden, componisten, instrumenten en symfonieën.
 

Leer meer over de Chinese taal


Ben jij nieuwsgierig naar de Chinese taal en cultuur? In deze cursus (van 24 lessen) leer je Chinees te spreken en karakters te schrijven en wordt er aandacht besteed aan de cultuur en geschiedenis. De startdatum is (volgens planning) vrijdag 7 oktober.
 
 

Schilderen op gevoel


Op 3 november start (bij voldoende aanmeldingen) de cursus geschilderd dagboek. De naam zegt het al: in deze cursus schilder je op gevoel en ontdek je hoe je je eigen ervaringen en belevenissen kan verbeelden.

Inschrijven?
Lees er hier meer over en schrijf je in. 
 

Familieopstellingen, numerologie en zelfhypnose


De Volksuniversiteit Helmond biedt allerlei cursussen die je helpen bij het vinden van lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

Zo leer je in de cursus numerologie over de betekenis van getallen. We kijken naar hoe je aan een naam een getal kunt ontlenen, naar de betekenis van de eerste letter van je naam en welk beroep er bij je past (op basis van getallen). 

Wil je meer leren over jezelf, meer ontspannen of meer zelfvertrouwen krijgen? Misschien past zelfhypnose dan bij jou. In deze cursus van drie lessen stap je in de wereld van hypnose.

Ook een familieopstelling kan je meer inzicht bieden in jezelf en in je familiesysteem. Leer hier meer over deze cursus. 
 

Terugblik informatieavond

 
Op vrijdag 2 september vond de informatieavond van de Volksuniversiteit plaats in Wijkhuis Westwijzer. Hier kon je informatie inwinnen over onder andere ons cursusaanbod. ‘Voor mij was de cursus Frans de reden om de avond te bezoeken’, vertelt Marie-Louse Stevens. ‘Er was veel informatie te krijgen over de inhoud en het niveau van de diverse cursussen. De docenten spraken over de lesmaterialen, de studiebelasting en hielpen met het bepalen van het instapniveau. Omdat het voor mij vijftig jaar geleden is dat ik in de schoolbanken Frans heb gehad, kies ik ervoor om op niveau 1 in te stappen. Ik zag dat veel mensen enthousiast zijn om nieuwe, of in mijn geval weggezakte, kennis op te doen.’