Bestellijst

Geen bestellingen

Interview met Carla Hopstaken over 40 jaar VU Helmond

zondag, 28 april, 2019

Het afgelopen seizoen vierde Volksuniversiteit Helmond haar 40-jarig bestaan. We blikken terug met Carla Hopstaken, die al sinds 2001 betrokken is bij VU Helmond. Carla was van 2005 tot 2011 voorzitter van de VU en ze werd vorig jaar benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar grote verdiensten voor diverse Helmondse organisaties.

Carla, hoe kijk je terug op die periode?
“De organisatie is erg veranderd. In mijn tijd, onder andere als voorzitter, was er één algemeen bestuur en één programmacommissie. Iedereen praatte mee over alles. Nu kan dat niet meer, de Volksuniversiteit is veel groter geworden. Er is nu een apart bestuur en er zijn clusterleiders, die verantwoordelijk zijn voor de inhoud en organisatie van cursussen en lezingen.”

De Volksuniversiteit is géén traditionele school, maar je kunt er wel cursussen volgen. Hoe zit dat precies, Carla?
“Nou, misschien zijn er nog steeds mensen die denken dat het inderdaad een school is, een opleiding waar je op een traditionele manier lessen volgt. Maar dat is natuurlijk niet zo. De Volksuniversiteit is geen echte school, je hebt geen vooropleiding nodig, je krijgt geen punten, je krijgt ook geen diploma, wel een certificaat. De Volksuniversiteit geeft cursussen en lezingen. De meeste cursussen zijn kortlopend én altijd actueel. Je kunt bij ons een taal leren, leren bridgen, koken, filosofie doen, naar kunst leren kijken, lezingen volgen, excursies doen, enz, enz.”

Carla, jij was en bent nog steeds heel actief voor de Volksuniversiteit. Hoe zie jij de toekomst van de Volksuniversiteit?
“Nou, de Volksuniversiteit heeft natuurlijk wel concurrentie van internet. Daar is nou eenmaal heel veel online kennis te halen. We moeten dus heel actueel blijven en onze kracht zo goed mogelijk gebruiken”.

Welke kracht bedoel je dan?
 “Ontmoeten! Bij de Volksuniversiteit ontmoet je iemand, ontmoet je mensen, je kijkt ze in de ogen, je kunt mensen vragen stellen, je kunt met mensen praten en discussiëren. Maar natuurlijk zijn we ook kwetsbaar en moeten we heel alert zijn op wat we aanbieden, want het aanbod moet altijd interessant zijn voor onze cursisten.”

Carla, wat wil je nog kwijt over de Volksuniversiteit Helmond?
“Ik ben erg trots op onze vrijwilligersorganisatie! Vele tientallen mensen zetten zich elke keer weer in om lezingen en cursussen te verzorgen. En mensen die geïnteresseerd zijn in onze organisatie of wat méér willen weten over de lezingen of cursussen, kan ik maar één ding aanraden: bezoek onze website www.vuhelmond.nl.