Bestellijst

Geen bestellingen

Conference van hoog niveau

woensdag, 23 januari, 2019

‘Hoe weelde ’t Hellemonds hebbe, zal ik ’t knaauwe of moet ik ‘t spawwe?’ Dinsdag 22 januari gaf Bert Kuijpers een cabaretvoorstelling in de Bibliotheek Helmond-Peel ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Volksuniversiteit Helmond. Een uitverkochte zaal genoot van een conference van ouderwets hoog niveau, met liedjes, gedichten en kwinkslagen waarin Kuijpers zijn ruime ervaring als cabaretier toonde.

Voor de pauze sprak Kuijpers in het Helmonds dialect en na de pauze in het Nederlands om iedereen aan zijn trekken te laten komen. De cabaretier blikte terug op de cursus Hellemonds die hij jarenlang aan de Volksuniversiteit gaf. Die cursus werd altijd gepland vlak voor Carnaval, zodat mensen ‘van boven de riolen’ ook de Keiekletsavonden konden volgen. Kuijpers opende met het lied ‘Er zijn haast geen Helmonders meer’, waarin hij nostalgisch terugkeek naar de stad van zijn jeugd. Er volgden verhalen over de katholieke kerk, zijn rol als misdienaar, dansen bij Hellendoorn, gesprekken op de tribune bij Helmond Sport, jongeren die het Helmonds larderen met Engelse woorden en nog veel meer. Die verhalen wisselde hij af met liedjes waarin hij zichzelf op de piano begeleidde.

Sterk waren zijn lange epische gedichten waarin Kuijpers zich een groot woordkunstenaar betoonde. God schiep de mens en de kroon op zijn werk was de Volksuniversiteit: ‘Het Helmonds IQ stijgt door de VU’. Voortdurend liet hij de zaal bulderen van het lachen met grandioze flauwekul, zoals een liedje over het ongemak van wakker worden met een klodder snot in je neus. Of een kunstig rijmend gedicht over liefde op leeftijd: een tongzoen met een kunstgebit. ‘Ze zeggen dat ouderdom zwaar is, ‘t is een zaak van accessoires’. In veel van Kuijpers’ verhalen schemerde het minderwaardigheidscomplex van de Helmonder door, maar op een cabaretier van dit formaat mag Helmond ‘gruts’ zijn. (Foto: Rene Verschuren)